Un parell de dies en terres de Moncada: la veu dels lectors a la xarxa, l’Storify.

 

Un dels objectius del projecte Literatura en xarxa és, per descomptat, aconseguir que els lectors experimentin tan vivencialment com puguin la seva lectura. Anar de la lectura a la realitat és un camí que no sempre es pot recórrer, però en el cas de Moncada i de la seva Mequinensa-Macondo particular, un univers que en els cafès es fa carn, esdevé gairebé imprescindible. La visita al poble vell (amb una “e” ben oberta com fan els mequinensins) ens fa copsar l’abast de la tragèdia i, alhora, ens fa entendre com és d’essencial la literatura per acabar de donar sentit a la realitat. Just a l’inrevés, sí. Esperàvem entendre millor el sentit dels contes en veure els espais i ser testimonis dels paisatges i, vés per on, hem entés millor els espais i el sentit de salvar els llocs a través de la lectura de les narracions de Moncada.

Perquè cadascú llegeix com pot i entén el que pot, i és evident que passejar pels carrers de la Mequinensa assolada, ens proporciona una mirada nova. On molts poden veure lloses i totxanes trencades, pasisatges buits de veu i ànima, els contes de Moncada ens els omplen de vida, de crits, de renencs, de persones.

L’Antonio, el guia que ens va fer la visita, i que podeu veure al vídeo, també ens va proporcionar la dosi d’experiència necessària per entendre com va ser de tràgic el que van viure els habitants d’aquesta població del Baix Cinca.

Però, com a professors, ens fa especial goig ser testimonis de com els nostres alumnes interactuen amb el passat i amb el present… Seguiu aquest enllaç i recorreu el camí amb nosaltres.

 

Deixa un comentari